Semasa

PM setuju pandangan budaya di Tingkatan Enam wajar diubah suai

TINGKATAN ENAM di negara ini tidak seharusnya terlalu diikat dengan peraturan sekolah, sebaliknya perlu diberi sedikit kelonggaran, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pelajar Tingkatan Enam perlu dilayan lebih dewasa

Menjawab soalan diajukan seorang pelajar pada Program Temu Anwar Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di Nilai pada Sabtu, Anwar berkata Tingkatan 6 adalah pascasekolah dan budaya perlu diubah dengan tidak lagi dilayan seperti sesi persekolahan biasa.

Jelasnya, ramai pelajar Tingkatan Enam pada sesi dialog sebelum ini telah mengeluh mengenai peraturan dan budaya dan mengusulkan agar ia diubah.

“Tingkatan Enam, kita perlu tentukan kaedah supaya cara guru melayani (pelajar) dan suasana yang perlu diberi banyak ruang untuk mereka lebih bebas, berinteraksi dan tidak seperti peraturan sekolah.

“Jadi ada cadangan supaya tak semestinya ia kolej berasingan. Kalau pun sebahagian daripada (kawasan) sekolah tetapi jangan terikat dengan peraturan sekolah dan beri sedikit kelonggaran,” tambahnya sambil berkata akan membawa perkara itu kepada Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek.

Sementara itu pada program serupa,  Anwar berkata kerajaan menerusi Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) akan mempertimbangkan untuk memulakan projek hospital universiti di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Beliau berkata, projek hospital universiti antara dua permohonan mendesak yang diperlukan oleh universiti berkenaan selain kolej kediaman.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button