Global

PM mulakan lawatan rasmi ke Laos dengan bertemu pemimpin Islam setempat

PERDANA MENTERI Datuk Seri Anwar Ibrahim memulakan agenda lawatan rasmi dua hari beliau ke Laos dengan mengadakan perjumpaan dengan beberapa pemimpin pertubuhan Islam di negara itu malam tadi.

Perbincangan berkisah isu ummah dan pendidikan

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu yang tiba di Loas petang semalam mengadakan pertemuan dengan penasihat eksekutif Persatuan Mempromosikan Perpaduan Zakkir Malimar serta naib presiden Pertubuhan Islam Laos Imam Sofi Sengsone dan naib presiden pertubuhan itu Med Komphavong, di sebuah hotel di Vientiane.

Difahamkan pertemuan berlangsung selama kira-kira 40 minit itu perbincangan berkisar kepada isu-isu Ummah.

Antara yang dibincangkan adalah mengenai terjemahan al-Quran ke dalam bahasa Lao, pendidikan untuk kanak-kanak Islam Laos, pertukaran ilmu dan budaya.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri kerana sudi datang ke Laos. Kami amat berbangga dengan kesudian seorang pemimpin peringkat tinggi untuk berjumpa dengan kami.

“Alhamdulillah, ini adalah kali pertama kami menerima maklum balas positif daripada mana-mana negara Islam. Kami amat berbangga dengan kehadiran Perdana Menteri (Malaysia) di sini,” katanya dipetik laporan media. 

Naib presiden pertubuhan itu Azizullah Khan Thamahaksa sementara itu berkata, Anwar sangat berminat dan positif untuk mengetahui lebih lanjut mengenai masyarakat dan organisasi Islam di Laos.

“Beliau bertanya kepada kami mengenai keadaan kami di sini. Beliau juga bertanya sekiranya terdapat terjemahan al-Quran di sini, dan dia berhasrat untuk membantu walaupun sebelum kami meminta sebarang bantuan,” katanya.

Turut hadir dalam perjumpaan itu ialah Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Duta Besar Malaysia ke Laos Edi Irwan Mahmud.

Anwar sedang dalam lawatan rasmi dua hari ke Laos mulai hari ini, adalah lawatan pertama beliau ke negara anggota Asean itu selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 24 November tahun lalu.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button