Negeri

Perak tambah lebih 2,000 hektar tanah rizab Melayu

 Jumlah keluasan Tanah Rizab Melayu di Perak bertambah sebanyak 2,409.28 hektar membabitkan kawasan tanah-tanah kerajaan yang bernilai tinggi dan berpotensi untuk dimajukan.

Menteri Besar Perak Saarani Mohamad berkata penambahan itu menjadikan jumlah keseluruhan rizab di Perak meningkat kepada 955,587.8 hektar. 

Tambah Saarani, keputusan menambah keluasan Tanah Rizab Melayu itu dibuat Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Negeri sebagai usaha kerajaan negeri untuk memastikan kadar 50% keluasan Tanah Rizab Melayu di negeri itu dapat dicapai.

“Kelulusan tambahan ini membabitkan kawasan Pasir Panjang Hulu, Mukim Pasir Panjang Hulu dan Kampung Makmur di Mukim Kampong Gajah dalam daerah Perak Tengah, masing-masing seluas 183 hektar dan 1,102 hektar.

“Kawasan baharu itu juga membabitkan kawasan di Mambang Di Awan (233.87 hektar) dan Sungai Kroh di Mukim Chenderiang, Batang Padang (476.3 hektar) manakala kawasan Kota Baharu di Mukim Teja, Kampar (395.36 hektar) dan di kawasan Slim Hills di Mukim Slim, Muallim (21.25 hektar),” katanya.

Saarani berkata begitu sidang media Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2023 dan Jasamu Dikenang Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Perak.

Sementara itu tambahnya, PTG Perak berjaya membuat rundingan untuk mewartakan kawasan seluas 800 hektar di Gunung Bersout, daerah Batang Padang sebagai kawasan tambahan TRM.

“Kawasan yang diwartakan ini merupakan wakaf saraan bagi masjid seluruh Perak. Cadangan ini bagaimanapun akan diangkat bagi kelulusan MMK dalam masa terdekat untuk kita selesaikan segera,” jelasnya. 

Saarani di majlis sama turut menyempurnakan pelancaran Pengeluaran Salinan Dokumen Hak Milik Keluaran (DHK) kepada Tuan Punya Bersama di bawah Seksyen 343 Kanun Tanah Negara (Akta 828).

Katanya sistem e-Tanah merekodkan peningkatan permohonan hak milik hilang melibatkan pemilikan ramai susulan kes dokumen hilang, rosak atau ditahan pemilik bersama hingga mengakibatkan urusan berkaitan pindah milik, gadaian dan lien tidak dapat dilaksanakan.

Related Articles

Back to top button