Nasional

Bekalan telur dan ayam pulih, sudah melepasi tahap getir – Mohamad Sabu

Bekalan telur dan ayam kini kembali pulih selepas melepasi tahap getir bekalannya, kata Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu.

Beliau berkata perkembangan positif itu, merupakan hasil usaha kementeriannya di dalam memastikan bekalan telur dan ayam di pasaran sentiasa mencukupi bagi menampung keperluan pengguna.

“Sudah pulih (isu bekalan telur dan ayam), bahkan ada tempat harga ayam sudah mula turun. Jadi usaha gigih (kementerian) termasuk dialog dengan persatuan penternak, telah (membuahkan) berhasil.

“Kita harap tidak ada peperangan baharu dan sebagainya yang boleh menjejaskan import bijirin jagung dan soya, sebab kita tahu bijirin jagung kini di tahap permulaan penanamannya tetapi lambat lagi untuk mencukupi bekalan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan bangunan pejabat Pertubuhan Peladang Kawasan Klang, hari ini.

Mengulas mengenai bekalan beras di pasaran, Mohamad berkata bekalan beras negara mencukupi walaupun jumlahnya sedikit berkurangan.

“Memang ada berlaku, kita tahu keadaan cuaca. Yang begitu tidak sesuai untuk padi pada musim lepas jadi pengeluaran sedikit kekurangan

“Saya ingatkan pengilang-pengilang supaya tidak menyimpan bekalan yang ada di premis masing-masing, stok yang ada mesti dikeluarkan sekarang supaya ada di pasaran,” katanya.

Related Articles

Back to top button