ekonomi

NETR Fasa 1 dilancarkan, sasar pelaburan hingga RM1.85 trilion

Kementerian Ekonomi malam tadi melancarkan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) Fasa 1 yang dijangka membuka peluang pelaburan antara RM435 bilion hingga RM1.85 trilion menjelang tahun 2050.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, dengan peningkatan pelaburan yang dirangsang oleh NETR, ia membuka peluang untuk mewujudkan lebih banyak pekerjaan berpendapatan dan bernilai tinggi.

Bagi NETR Fasa 1, beliau menganggarkan kira-kira 23,000 pekerjaan berimpak tinggi baharu akan diwujudkan.

“Ia bukan hanya sebuah dokumen yang mengandungi langkah-langkah interim untuk mencapai sasaran sifar bersih kita. Tetapi ia adalah kombinasi strategi dan inisiatif yang boleh mengubah ekonomi, kehidupan, serta kedudukan kita di dunia.

“NETR akan membantu kita mengubah ekonomi dengan membuka peluang usaha niaga yang menguntungkan untuk alam sekitar dan baik bagi ekonomi. Kemampuan kita untuk terus mengandalkan sumber minyak dan gas yang terbatas semakin berkurang,” katanya ketika melancarkan inisiatif tersebut pada program Invest Malaysia KL 2023 anjuran Bursa Malaysia dengan kerjasama CLSA dan Maybank, di Kuala Lumpur.

Hadir sama, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC), Nik Nazmi Nik Ahmad, serta Pengerusi Bursa Malaysia, Tan Sri Abdul Wahid Omar.

Sementara itu mengulas lanjur NETR Fasa 1, Rafizi memaklumkan ia mengandungi 10 inisiatif utama yang akan menentukan dasar dan hala tuju ekonomi dalam tahun-tahun akan datang.

“Salah satu projek ini adalah Zon Tenaga Boleh Perbaharui Terintegrasi yang akan dipimpin oleh Khazanah Nasional Berhad dan dilaksanakan melalui usahasama antara UEM dan ITRAMAS.

“Dengan kapasiti satu gigawatt (GW), Loji Janakuasa Solar Fotovoltaik (PV) ini adalah yang terbesar di Asia Tenggara.

“Dengan usaha yang dipertingkatkan telah menaril pelaburan berprofil tinggi dari blok ekonomi utama berjumlah RM6 bilion. Memorandum Persefahaman (MoU) itu akan ditandatangani hari ini,” tambah Rafizi.

10 inisiatif tersebut meliputi peralihan yang cekap; zon tenaga boleh diperbaharui; penyimpanan tenaga; tenaga selamat; hidrogen hijau; hidrogen untuk tenaga; penciptaan permintaan biojisim; mobiliti masa depan; bahan api masa depan; serta penangkapan dan penyimpanan karbon (CCS) untuk industri.

Related Articles

Back to top button