Pilihanraya

PRN: PH-BN Selangor pertimbang fail petisyen di empat kerusi

Gabungan Perpaduan di negeri Selangor dilapor sedang mempertimbang untuk memfailkan petisyen pembatalan di empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang majoriti kemenangannya tipis pada Pilihan Raya Negeri (PRN) semalam.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Amirudin Shari berkata, kerusi-kerusi itu melibatkan Taman Medan, Sungai Kandis, Dengkil dan Gombak Setia dengan tiga daripadanya kalah dengan majoriti tipis dibawah 200.

Katanya, malah terdapat perkara-perkara yang dibangkitkan dalam soal pengiraan kertas undi termasuk dipercayai hilang seperti di DUN Sungai Kandis.

“Saya dimaklumkan ada beberapa hal yang boleh dipertimbangkan untuk petisyen atau diambil tindakan susulan. Pihak peguam kita akan meneliti beberapa persoalan dalam beberapa kerusi.

“Kehilangan atau pun kertas undi yang tidak dikembalikan seperti di Sungai Kandis dan jumlah perbezaannya sangat kecil seperti majoriti 167 (Sungai Kandis).

“Manakala di Gombak Setia (58) saya percaya mungkin di situ ada tetapi biarlah peguam meneliti bagi persoalan-persoalan tersebut atau penelitian terhadap analisis,” katanya pada sidang akhbar malam tadi.

Sementara itu ketika mengulas keputusan PRN semalam Amirudin menjelaskan keputusan tidak memberangsangkan kali ini antara lain disebabkan jumlah peratusan keluar mengundi yang rendah.

“Saya percaya kalau kadar turun mengundi itu tinggi dengan kelebihan dua atau tiga peratus lagi, kita akan mendapatkan majoriti dua pertiga. Tetapi tidak jauh daripada sasaran kita,” katanya.

Peratusan keluar mengundi terakhir dicatatkan di Selangor pada jam 4 petang semalam sebelum semua peti undi ditutup hanya sekitar 65 peratus .

Related Articles

Back to top button