Nasional

Nasib anak anggota terkorban di Lahad Datu akan terbela – Menteri

Kerajaan Perpaduan akan bela nasib waris wira negara, tak mahu nasib mereka dipinggirkan sesuai konsep Malaysia Madani


MENTERI DALAM NEGERI
(KDN), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail memberi jaminan akan membela nasib anak-anak seorang anggota polis yang terkorban dalam tragedi berdarah di Lahad Datu sedekad lalu. 

Beliau yang juga Setiusaha Agong KEADILAN memberi jaminan itu dalam satu sidang media selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan kementerian itu semalam. 

Jelasnya, beliau telah mengadakan pertemuan bersama balu Allahyarham Asisten Superintendan Zulkifli Mamat dan anak-anaknya baru-baru ini bagi mendengar keluhan mereka dan berbincang mengenai bantuan yang boleh disalurkan. 

“Saya bercakap sendiri dengan isterinya (balu Allahyarham), saya tidak mahu komen apa yang dilaporkan oleh media, saya jumpa dengan anak-anaknya.

“Pada momen itu juga kita telah minta ibu berkenaan memberikan semua dokumen tentang anak-anaknya. Saya sendiri akan maklumkan kepada Pengerusi Mara (Datuk Asyraf Wajdi Dusuki).

“Sebenarnya dalam bilik itu (ketika pertemuan) Yang Di-Pertuan Agong (Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah) pun ada. Ibu berkenaan minta diberikan dokumen kepada Setiausaha ke Bawah Duli Tuanku,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan Nooraziah Noor yang merupakan bali Allahyarham menagih sokongan pendidikan peringkat sekolah rendah hingga ke pengajian tinggi yang dijanjikan kerajaan dari sebelum ini kepada tiga anaknya.

“Hal yang dibangkitkan ialah dahulunya ada janji (jaminan pelajaran) sehingga baru-baru ini pihak polis mendatangkan keluarga itu sempena sambutan Hari Polis. 

“Saya terus bagi komitmen bahawa kita akan memudahkan segera, sesuai dengan kelayakan anak-anaknya untuk mendapat peluang pendidikan terbaik,” ujarnya.

Isnin lalu, tiga anak Allahyarham iaitu Noorakmal Amiruddin Zulkifli, 15; Noor Muhammad Aqil, 11 dan Noor Aqib Syahid, 10 mencuri tumpuan tetamu yang hadir pada Istiadat Perbarisan Peringatan Hari Polis Ke-216 di Pusat Latihan Polis (Pulapol) ketika berlakon bersama lebih 80 anggota polis lain dalam pantomim tragedi Kampung Tanduo.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button