Nasional

Saya jadi perdana menteri bukan untuk balas dendam – Anwar

PERDANA MENTERI Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan beliau tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan supaya tindakan diambil terhadap mana-mana pihak tertentu.

Amalan gelojoh bila berkuasa tak wajar diulangi

Sebaliknya jelas beliau, arahan diberi adalah supaya tindakan diambil terhadap semua yang terkait dengan sebarang masalah.

“Saya tak pernah arah ambil tindakan kepada sesiapa. Saya arah tindakan kepada semua yang terkait dengan permasalahan.

“Ini saya sebut kerana saya mahu keluarga penjawat awam ini yakin bahawa pimpinan berada di landasan yang betul dan supaya boleh bekerja dengan penuh semangat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Amanat Khas Kepada Penjawat Awam Negeri Kelantan di Dewan Besar Balai Islam Lundang, di Kota Bahru semalam. 

Mengulas lanjut, Anwar juga mahu sikap gelojoh apabila memegang jawatan tidak lagi diulangi.

“Tidak boleh mengulangi sikap gelojoh yang bila pegang jawatan pastikan anak pinak, keluarga dan kroni kaya raya tanpa ikut peraturan, memberi atau mengambil kontrak sesuka hati dan bila kena siasat dakwa ini semua tindakan politik.

“Saya tidak ada di sini untuk pegang jawatan dan balas dendam, hina orang dan dakwa, serta menghukum… bukan kerja saya. Arahan saya jelas dan ingat semua penjawat awam negeri dan persekutuan di mana-mana peringkat sekalipun urus negeri dengan amanah dan baik,” katanya.

Anwar berkata arahan beliau kepada badan-badan lain juga jelas supaya tindakan diambil tidak mengira pangkat dan darjat.

“Arahan saya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Bank Negara Malaysia (BNM) dan semua penguatkuasa lain jalankan tanggungjawab dengan tegas dan berani, tidak kira pangkat dan darjat,” katanya.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button