ekonomi

Negara sedang bergerak ke arah pemulihan besar ekonomi – Tengku Zafrul

Malaysia disifatkan berada di landasan tepat untuk merealisasikan usaha negara menarik lebih banyak pelaburan berimpak tinggi bagi melonjakkan ekonomi negara ke tahap lebih baik.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz pada program Selamat Pagi Malaysia yang disiarkan di Radio Televisyen Malaysia (RTM) pada Jumaat berkata, insentif-insentif tersedia dan fokus yang diberikan kerajaan kepada sektor-sektor utama mampu memacu sektor buruh, pendapatan isi rumah dan kelestarian ekonomi.

“Malaysia juga sentiasa mengekalkan perhubungan diplomatik dengan rakan dagang penting dan sumber utama pelaburan langsung asing (FDI) bagi memastikan pelabur terus menunjukkan keyakinan untuk melabur di Malaysia,’ jelasnya.

Beliau turut menjadikan pengumuman pelaburan tambahan sehingga lima bilion euro (1 euro=RM4.99) oleh syarikat semikonduktor Jerman, Infineon Technologies AG sebagai bukti keyakinan pelabur terhadap gagasan Ekonomi MADANI dibawakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Infineon pada Khamis mengumumkan pengembangan kemudahannya di Kulim, Kedah untuk membina loji fabrikasi kuasa silikon karbida (SiC) 200-milimeter (mm) terbesar di dunia dengan pelaburan tambahan sehingga lima bilion euro (1 euro=RM4.99) dalam tempoh lima tahun akan datang.

Pelaburan tersebut dijangka akan menyumbang kepada potensi perolehan SiC tahunan kira-kira tujuh bilion euro menjelang akhir dekad ini, selain penukaran SiC 200-mm di Villach, Austria dan Kulim, Kedah.

Di sebalik keyakinan itu,Tengku Zafrul berkata negara turut menyaksikan pemulihan prestasi ringgit.

“Kita dapat lihat syarikat tempatan dan antarabangsa semakin banyak melabur dan pada masa sama, yang penting kita dapat melihat asas ekonomi semakin kukuh dari segi pekerjaan serta penurunan pengangguran dan inflasi.

“Kesemuanya melibatkan keyakinan sebenarnya. Saya percaya kita akan dapat mencapai sasaran Keluaran Dalam Negara Kasar 4.0 hingga 5.0 peratus pada akhir tahun ini dan ini akan mengukuhkan lagi mata wang ringgit,” katanya.

Sementara itu beliau turut menekankan kepentingan untuk penggiat tempatan melengkapkan ekosistem negara melalui pelaburan langsung domestik bagi menyokong keperluan pelabur asing.

“FDI tidak akan datang ke Malaysia jika syarikat tempatan gagal menyediakan bekalan, misalnya bahan mentah dan perkhidmatan yang cukup serta bakat yang dapat menjalankan tugas,” katanya.

Justeru, menerusi Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) yang dijangka dilancarkan bulan ini, pelan itu akan meneraju daya tahan perusahaan kecil dan sederhana antaranya menerusi automasi dan inovasi.

Tengku Zafrul berkata NIMP 2030 adalah kerangka dasar yang komprehensif dan jelas dalam mentransformasi sektor perindustrian Malaysia dan satu pasukan khas akan ditubuhkan untuk memfokuskan kepada pelaksanaan dan keberhasilannya yang akan dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Related Articles

Back to top button