Semasa

Rafizi hantar surat cabar Ahli Parlimen Bachok debat

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli telah menghantar surat pelawaan kepada Penolong Setiausaha Agung Pas, Mohd Syahir Che Sulaiman untuk berdebat mengenai hal ehwal ekonomi.

Tindakan itu susulan cabaran berdebat dilontarkannya kepada bekas Menteri Kanan Antarabangsa dan Industri yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor ditolak.

Melalui surat yang dihantar ke Pejabat Pusat Khidmat Pejabat Ahli Parlimen Bachok itu pada Ahad, Rafizi mencadangkan supaya debat itu diadakan pada 9 Ogos atau pada tarikh lain sebelum hari mengundi Pilihan Raya Negeri (PRN) iaitu 12 Ogos.

Rafizi sementara itu turut menetapkan agar tarikh debat itu harus dipersetujui oleh kedua-dua pihak serta disiarkan secara langsung di media arus perdana.

Untuk rekod, Rafizi pada awalnya mencadangkan supaya Mohamed Azmin berdebat dengannya bagi membuktikan situasi ekonomi ketika era pentadbiran Muhyiddin Yassin lebih baik berbanding ketika ini.

Azmin bagaimanapun meletak beberapa syarat yang kemudian dianggap Rafizi sebagai alasan untuk tidak berdebat.

Ahli Parlimen Pandan itu kemudiannya mencabar Sanusi, Pengarah Pilihan Raya PN itu kemudian menolak cabaran Timbalan Presiden KEADILAN untuk berdebat secara langsung ketika kempen PRN nanti.

‘Saya akan berterusan mempelawa wakil PN untuk berdebat kerana budaya itu perlu dibawa demi pembaharuan negara.

“Ditambah pula dengan tokoh-tokoh daripada PN berkali-kali memainkan sentimen yang berasas mengenai ekonomi negara sedangkan inflasi sudah turun, prestasi pasaran saham baik, tetapi mereka masih membohongi rakyat dan mengulangi benda tidak betul,” tegas Rafizi.

Related Articles

Back to top button