Sukan

Potongan cukai wajar diberikan kepada penaja persatuan, acara sukan – Zahid

Syarikat yang menaja persatuan serta acara sukan wajar diberi pemotongan cukai atas sumbangan mereka kepada pembangunan sukan negara, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Zahid Hamidi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan berkata oleh itu, beliau akan meminta Kementerian Kewangan untuk mempertimbangkan perkara tersebut dalam merangka Belanjawan 2025 yang akan dibentangkan Oktober ini.

“Ini adalah bagi menarik penajaan yang berterusan dan secara tidak langsung ia juga akan mengurangkan kebergantungan dan beban dana kerajaan.

“Malaysia sebagai ‘sporting nation’ harus menjalin hubungan yang baik agar kita akan dapat merealisasikan matlamat kerajaan supaya negara berada di barisan hadapan dalam bidang sukan. Kecemerlangan sukan negara adalah tanggungjawab kita bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Anugerah Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM)-100 PLUS 2023 di Kuala Lumpur pada Khamis.

Zahid Hamidi turut mencadangkan agar SAM mengiktiraf dan memberi anugerah kepada penulis serta pengulas sukan yang aktif mengulas acara-acara sukan melalui platform media sosial.

Beliau berkata, ini kerana kini terdapat ramai individu yang berjaya mengulas acara-acara sukan yang melibatkan atlet negara secara begitu profesional dan bersahaja.

“Saya ambil contoh, ketika Kejohanan Piala Dunia Sepak Takraw yang berlangsung di Kuala Lumpur baru-baru ini , saya telah mengikuti secara langsung ketika itu saya berada di luar negara dan saya amat tertarik dengan ulasan yang dibuat.

“Pada hemat saya, SAM yang akan mengadakan anugerahnya pada tahun hadapan harus juga mengambil kira sumbangan mereka,” katanya.

Related Articles

Back to top button