Anwar

PM Anwar sambut baik perubahan pendirian AS terkait konflik Israel-Palestin

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan penghargaan Malaysia terhadap tanda-tanda awal perubahan dalam pendekatan Amerika Syarikat (AS) terhadap pendudukan Israel di Palestin.

Beliau menyatakan kebimbangan konsisten Malaysia mengenai keengganan AS dan Barat untuk menekan Israel dan memaklumi perkembangan positif itu baru-baru ini.

“Namun, adalah penting untuk memaklumi perkembangan positif ini. Dalam kekangan sistem politik AS pada tahun pilihan raya, Presiden Biden baru-baru ini menyatakan rasa tidak sabar yang semakin meningkat terhadap Perdana Menteri Israel.

“Beliau juga telah mula mendesak penerimaan cadangan untuk gencatan senjata sebagai pertukaran untuk pembebasan tawanan.

“Kami mengalu-alukan tanda-tanda awal perubahan dalam pendekatan Amerika terhadap konflik ini,” katanya dalam ucaptama beliau di Meja Bulat Asia Pasifik (APR) ke-37 di Kuala Lumpur pada Khamis.

Anwar menekankan harapan Malaysia untuk penilaian semula berterusan terhadap pendekatan AS bagi mempercepatkan pengakhiran pembunuhan dan pembunuhan beramai-ramai.

Beliau menegaskan kepentingan mengekalkan hubungan seimbang dengan rakan kongsi utama sambil turut mengiktiraf situasi yang memerlukan campur tangan tanpa ragu-ragu dan jelas.

“Saya bercakap di sini mengenai jenayah perang, kekejaman terang-terangan yang dilakukan di medan pembunuhan atas alasan mempertahankan diri, dan kolonialisme peneroka haram Israel yang tidak lain adalah kempen genosid yang sistematik untuk memindahkan seluruh populasi penduduk asli,” katanya.

Mengenai pendudukan Israel ke atas Palestin, Anwar menyifatkannya sebagai kesengsaraan dalam sejarah kolektif dan menekankan penindasan rakyat Palestin berbeza dengan kedaulatan Malaysia.

“Rakyat Palestin hidup dalam keadaan tertindas dan terkepung sementara kita hidup bebas, pengaruh dan kuasa kita yang terhad, tetapi berdaulat dan bebas.

“Malaysia bukan kuasa besar, tetapi jangan silap, kami akan menggunakan kebebasan kami untuk menyokong perjuangan rakyat Palestin untuk hak mereka,” katanya.

Related Articles

Back to top button